Aorta és mitrális billentyűk egymásra hatása

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2014/2015. tanév
Session: 
Cardiovascular medicine (cardiology, cardiac surgery)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kuthi Luca Katalin

Abstract data

Előadás címe: 
Aorta és mitrális billentyűk egymásra hatása
Abstract: 

A 3D echokardiográfiás vizsgálatok elterjedése óta került a figyelem középpontjába, hogy az aorta billentyű betegsége a mitralis ring mozgását is befolyásolja, vagyis az aorta billentyű hibája a mitralis billentyűn regurgitációt okozhat.
Jelen tanulmányunkban azt vizsgáltuk,hogy az aorta stenosis milyen arányban okoz mitralis regurgitációt,továbbá, hogy a bal kamra systoles funkciója befolyásolja-e a mitralis regurgitáció súlyosságát.
Klinikánk két éves anyagát tanulmányoztuk át. A betegek átlagéletkora: 69 év±10.4év volt. Ebből férfi: 47 nő: 38. Ügyeltünk arra, hogy az esetleges a más etiolóiájú mitralis regurgitációs eseteket ne vegyük be a tanulmányba.
Eredmények: 85 aorta stenonisban szenvedő beteg közül 75 esetben volt preoperatívan mitralis regurgitatio dopplerezhető,őket a regurgitáció súlyossága alapján két csoportra osztottuk: „A” csoport: súlyos regurgitáció,” B” csoport: enyhe-kp. fokú regurgitáció, mely műtétet nem igényelt.
A két csoportot összehasonlítva azt találtuk, hogy az ejekciós frakció az A csoportban szignifkánsan kisebb volt (EF: 48,2± 8,1 vs. 54 ±7.9% p<0,04), a bal pitvar átmérője szignifkánsan nagyobb volt (49±9.4 vs. 42±6.7 mm p<0,035), mint a B csoportban. A postoperatív szakban az EF szignifikánsan (48,2± 8,1 vs. 56,2±8,3 %) javult, a bal pitvar átmérő szignifikánsan csökkent (49±9.4 vs. 42,3±7,9 mm). Az „A” csoportban lévő 5 beteg közül a mitralis regurgitáció megoldása 1 esetben műbillentyű implantáció, 4 esetben mitralis anuloplastica voltak.
A „B” csoportban a postoperatív echocardiografia szerint a regurgitáció foka 18 betegnél nem változott, a 26 esetben csökkent, és 26 betegnél a regurgitáció növekedését észleltük,ezeknél a betegeknél az EF csökkenése és a bal pitvar átmérőjének növekedése volt megfigyelhető.
Konklúziók: Izolált aorta stenosis esetén a betegek jelentős százalékában észlelhető az aortico-mitral couplinggal magyarázható mitralis regurgitáció. Postoperativ mitralis regurgitáció növekedés azokban az esetben fordult elő, ahol az EF csökkent a műtét után, de a változás itt csak enyhe fokú volt. Az aortico-mitral coupling mellett a regurgitáció kialakulásában és súlyosbodásában a bal kamra systoles funkció is szerepet játszik.

First tutor
Name: 
Dr. Hegedűs Ida
Department: 
Kardiológiai Intézet, Kardiológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program